Marian-Daniel IordacheResearcher, Flemish Institute for Technological Research

Daniel Iordache a obtinut titlul de doctor in inginerie electrica si calculatoare in 2011, la Universitatea Tehnica din Lisabona. Si-a derulat studiile in Lisabona (Portugalia) si Cáceres (Spania), fiind unul dintre absolventii programului de burse Marie Curie, finantat de Comisia Europeana.

In prezent este specialist in procesarea imaginilor hiperspectrale si cercetator la Flemish Institute for Technological Research (Mol, Belgia), unde a completat si un stagiu post-doctoral.

Incepand cu anul 2010 este membru al unuia dintre cele mai importante grupuri de cercetare de la Universitatea din Extremadura (Hypercomp). De asemenea, este referent pentru mai mult de zece reviste de referinta la nivel international, in domenii precum teledetectie, procesarea imaginilor, mediu inconjurator, procesarea semnalelor.

A participat ca membru al comitetului stiintific si de organizare, referent si moderator in multiple conferinte stiintifice internationale. Se mandreste cu faptul ca, in timpul studiilor de doctorat, a lansat o noua ramura de cercetare (“sparse hyperspectral unmixing” – demixare hiperspectrala folosind matrice rare), care a devenit foarte activa in ultimii ani.

Pe langa activitatile de cercetare, Daniel desfasoara o intensa activitate de implicare sociala si de voluntariat. Spre exemplu, in 2011-2012, a fost co-fondator si secretar al Asociatiei Culturale de Tineret “Salutare”, creata cu scopul de a face cunoscute cultura, valorile si traditiile romanesti in Spania. In Belgia, continua sa organizeze diverse evenimente informale pentru promovarea Romaniei in mediul multicultural in care traieste.

Ca recunoastere a meritelor sale in plan profesional si personal, in 2012, Daniel a fost recunoscut de catre Comisia Europeana ca fiind una dintre povestile de succes Marie Curie (ales dintre aproximativ 14000 de bursieri). Cu aceasta ocazie, a tinut o prezentare la workshop-ul final al programului organizat in format TED (Bruxelles, Belgia). Cu aceeasi onoare, Daniel a fost desemnat, in 2011, “Studentul roman al anului in Europa”, la nivel post-universitar, de catre Liga Studentilor Romani din Strainatate.

Impulsionat de pasiunea pentru munca sa, Daniel continua sa se dezvolte in plan stiintific si profesional, explorand noi orizonturi de cercetare, in acelasi timp implicandu-se activ in proiecte de promovare a Romaniei in strainatate.