Elena OcenicProgramme Officer, Innovation Networks, IRENA

Elena Ocenic are experiență în dezvoltarea de proiecte solare și expertiză în reglementarea piețelor de energie din Uniunea Europeană. În prezent explorează felul în care inovațiile tehnologice, noile modele de afaceri, noile cadre reglementare, precum și noile proceduri de operare al sistemului energetic pot ajuta membrii Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) să își atingă obiectivele politice ambițioase în materie de energie regenerabilă până în 2050.

Înainte de a sprijini ţările în tranziţia lor energetică la nivel mondial, a acumulat 10 ani de experiență profesională în instituții europene (Parlamentul European, ACER), în organizații internaționale (IAEA), în sectorul privat (energie solară) și s-a angajat voluntar în mediul academic (Sciences Po Paris, Universität Heidelberg), precum și în mediul asociativ din Germania, Franţa și România.

După absolvirea secției de filologie cu predare în limba germană de la liceului teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu, ea a studiat în Heidelberg cu o bursă de merit oferită de Serviciul de Schimb Academic German (DAAD), unde a terminat facultatea de Economie și Științe Politice. În cadrul programului ERASMUS, a studiat un an la Institutul de Științe Politice din Paris, după care a obținut un Masterat în Politică Economică Internațională cu specializare în domeniul energiei de la același institut.

De când a plecat din România, a studiat și a lucrat în cinci țări europene (Austria, Belgia, Franța, Germania și Slovenia). Vorbește fluent română, germană, engleză și franceză și învață spaniola.