Sebastian Burduja: Citim prea putin si daruim prea putin. De ce campania #daocartemaideparte

Mergi pe strada, cu castile in urechi si coplesit de gandurile tale. Esti grabit spre casa sau spre scoala copiilor, esti preocupat de raportul pe care nu ai reusit sa il termini la birou si care trebuia predat inca de  ieri.Din senin, te opreste un necunoscut si…iti daruieste o carte. Nu vrea nimic, nu e nicio schema. Doar iti daruieste o carte si te roaga sa faci acelasi gest, intr-o zi, la randul tau. Cum ai reactiona?

Am lansat ieri campania civica #daocartemaideparte. Undeva in zona Aviatorilor am oprit pe strada un tanar. Am aflat ca se numeste Bogdan si mare mi-a fost bucuria ca a acceptat sa primeasca in dar una dintre cartile mele dragi: ,,Jurnalul Fericirii” de Nicolae Steinhardt. I-am lasat si un citat intre paginile cartii. Steinhardt spunea: ,,Raul poate sa-l faca oricine. Binele insa e numai pentru sufletele tari si firile calite.” Aici video cu intalnirea noastra, prima din campania #daocartemaideparte: link video.

Ideea a pornit de la doua realitati triste ale societatii noastre: citim prea putin si daruim prea putin. Mi-am propus ca in fiecare saptamana sa daruiesc o carte draga unui om intalnit pe strada, complet necunoscut, cu rugamintea de a face acelasi gest. De ce? Pentru ca cel mai de pret dar e cunoasterea. Pentru ca o carte ne deschide sufletul si mintea. Pentru ca romanii sunt codasii Europei atunci cand vine vorba de carti citite in fiecare an. E timpul sa schimbam asta, iar schimbarea depinde de fiecare dintre noi.

Statisticile privind cititul in Romania sunt de-a dreptul socante. Conform unui studiu Eurostat, un roman petrece doar cinci minute pe zi citind dintr-o carte, in medie. La polul opus sunt estonienii, care citesc 13 minute pe zi, urmati de finlandezi si polonezi (in medie, 12 minute pe zi pe cap de locuitor). Doar 2,8% dintre romani citesc o carte pe luna iar un roman din 5 nu a citit niciodata o carte.

Un alt studiu, al Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala, ne spune ca aproape 70% dintre romani nu au citit nici macar o carte in decursul unui an (studiul era pentru anul 2017, dar e de asteptat ca situatia actuala e neschimbata). Mai mult, piata de carte din Romania este estimata la 100 de milioane de euro, intr-o industrie mondiala care insumeaza 122 de miliarde de euro, din care doar 35 de miliarde sunt in SUA.

Dincolo de statistici, este vorba si de o realitate sociologica dura: un popor needucat este foarte usor de manipulat. Daca vrem intr-adevar ca aceasta tara sa se schimbe, trebuie sa ne intoarcem catre cultura, sa renuntam la promovarea non-valorilor si sa intelegem ca fara educatie nu exista progres.

Si schimbarea nu poate veni decat de la noi. Va invit sa va alaturati campaniei, va provoc sa daruiti carti
oamenilor dragi dar si necunoscutilor, pe strada, intr-o pauza scurta de la drumul vostru grabit.

O carte, noua sau veche, o carte care v-a incantat sau v-a schimbat viata. Haideti sa provocam impreuna schimbarea si sa facem un gest atat de simplu si totodata atat de valoros. Un gest care ne va aduce bucuria de a darui neconditionat si de a trai si emotia celui care primeste darul nostru. O terapie pentru suflet care poate aduce soarele intr-o zi innorata.

Eu voi continua sa daruiesc carti si sa promovez campania #daocartemaideparte ca un apel la educatie, cultura si lectura. Va astept alaturi!

Articolul original poate fi accesat la adresa: https://adevarul.ro/cultura/carti/citim-putin-daruim-putin-start-campaniei-daocartemaideparte-1_5da81b34892c0bb0c6a87620/index.html