Raportul Final: România în 3D: Forumul CAESAR

RaportFinal_CoverPageFundația CAESAR publică varianta finală a raportului ‘România în 3D – Soluții pentru o Românie democratică, dezvoltată și demnă’.

Deși există nenumărate idei și proiecte remarcabile în spațiul românesc, lipsește încă o viziune integrată, coerentă și completă pentru dezvoltarea României. O Românie democratică, dezvoltată și demnă nu ar trebui să fie apanajul clasei politice sau al unui grup restrâns de oameni – oricât de bine pregătiți ar fi ei. Un proiect de țară se face pentru oameni de către oameni. Acesta este scopul acestui document – să stârnească o dezbatere și să adune la un loc energiile întregii țări.

Premisele acestui document sunt relativ simple. Fundația CAESAR a invitat peste 400 de experți să identifice o serie de soluții pentru o Românie democratică, dezvoltată și demnă. Majoritatea experților au răspuns acestei chemări și cu sprijinul lor Forumul CAESAR a fost organizat pe 17-18 decembrie 2015. Forumul CAESAR a fost organizat cu susținerea: Erste Asset Management, Sheraton Bucharest Hotel, Pfizer, British Council, Compania Transilvăneană de Tipar, Perso.ro.

Pagina web a Forumului CAESAR include toți experții, partenerii și participanții care au contribuit la organizarea forumului. Fundația CAESAR le mulțumește pe această cale tuturor participanților și susținătorilor pentru implicare și sprijin.

Evenimentul a avut ca focus 12 teme majore:

 1. Administrație publică
 2. Cultură
 3. Antreprenoriat și tehnologia informației
 4. Dezvoltare urbană și regională
 5. Economie și finanțe
 6. Educație, tineret și sport
 7. Energie și mediu
 8. Justiție și afaceri interne
 9. Lucrări publice și transporturi
 10. Muncă, protecție socială și incluziune
 11. Relații internaționale și securitate națională
 12. Sănătate

Grupuri de lucru au fost formate în jurul fiecăreia dintre aceste teme. Au fost invitați atât experți care au lucrat în domeniu mult timp, cât și voci noi; au fost invitați oameni din administrația publică, din mediul privat, din mediul ONG, din societate civilă, din mediul academic. Dorința a fost de a avea o reprezentare cât mai largă și de a surprinde cât mai multe păreri. Raportul este o sinteză a zilelor de lucru în cadrul Forumului și a nenumăratelor discuții și prezentări ce au avut loc în aceste două zile, cât și post-forum. Grupurile de lucru au fost responsabile de alcătuirea celor 12 capitole tematice, iar capitolele introductive au fost redactate de o echipă de experți CAESAR.

Analiza nevoilor și propunerea de soluții în ceea ce privește politicile publice și reformele instituționale sunt grupate în jurul celor 12 teme enumerate anterior. Analiza nevoilor a luat în considerare documentele programatice și strategice elaborate deja, iar soluțiile prioritare propuse sunt rezultatul prezentărilor, discuțiilor și dezbaterilor din cadrul Forumului CAESAR, cu aportul tuturor experților invitați. Au fost de asemenea propuse obiective și ținte de realizat până în 2023, mergând pe modelul indicatorilor din Strategia Europa 2020.