Radu Magdin: Ce urmează după votarea Comisiei Europene. Analistul Radu Magdin: „România trebuie să-și asume un rol mai mare în UE, dar nu suntem pregătiți pentru asta”

Comisia Europeană a fost votată miercuri, cu o lună întârziere, în Parlamentul European, iar crizele potențiale care îi stau în față sunt numeroase. ”Succesul noii Comisii Europene și capacitatea de a-și reveni de pe urma controverselor care au apărut în procesul de formare vor depinde, în primul rând, de modul în care noua Președintă Ursula von der Leyen va gestiona așteptările statelor membre și își va construi un profil politic propriu, separat de naționalitatea sa”, spune analistul Radu Magdin, care observă că poziționările la nivelul statelor membre sunt adesea divergente, mai ales pe dosare cheie, cum sunt relațiile cu China, capacitatea de apărare, extinderea UE, migrația și chiar viitorul zonei euro. ”De aceea, o primă așteptare pe care o putem formula „din jumătatea estică” este creșterea gradului de consens la nivelul UE, proces în care să se țină seama și de specificul sau interesele noastre proprii”, adaugă analistul.

Factorul SUA în relațiile din interiorul UE

”Relațiile Comisiei cu statele membre, îndeosebi cu statele din regiunea noastră, vor reprezenta cu siguranță un capitol dificil, cu atât mai mult cu cât centrul și estul Europei țin foarte mult la relațiile cu SUA, în special din perspectiva apărării, și sunt mai deschise la concesii în relațiile cu China. RECOMANDĂRI Premoniția Venus. Încă de acum 5 ani, profesorul Cârciumaru îi spunea ”dacologului” Roxin că și-ar dori în palmares o statuetă de 20.000 ani Asemenea paradoxuri, pe lângă unele deziderate neîndeplinite (aderarea la spațiul Schengen, integrarea în zona euro), complică fundamental modul în care noua Comisie va gestiona așteptările tuturor capitalelor, dar și ideea impunerii unei viziuni Franco-Germane asupra viitorului Uniunii Europene”, spune Magdin.

Ce trebuie să aștepte România de la Comisia Europeană

Pentru România, crede analistul, obiectivele imediate trebuie să fie clare și bine definite. ”Pe scurt, trebuie să știm ce vrem, cum vrem și când vrem, dar să ne și raportăm corect la criteriile impuse. Ca exemplu, aderarea la zona euro pare tot mai îndepărtată în condițiile economice actuale, ceea ce înseamnă că trebuie să suplimentăm eforturile”, spune Magdin.

Principala provocare a UE: un consens pe dosarele cruciale

Ciclul pe care UE îl începe cu noile instituții nu se anunță unul simplu, în contextul dosarelor spinoase care trebuie rezolvate – migrație, politica de extindere, relația cu Rusia și cu SUA, o posibilă criză la orizont – în contextul naționalismului și al euroscepticismului, al Brexitului, al apropiatei plecări a cancelarului Germaniei și a relației ceva mai complicate dintre Franța și Germania.
Radu Magdin oferă ceva mai mult optimism în acest sens. Și enunță provocarea principală. ”Nu m-aș grăbi să pun la îndoială funcționarea motorului franco-german și capacitatea sa de tura anumite teme la maxim. Pe final de mandat, cancelarul german se pregătește să lase o moștenire proprie, la care Franța contribuie prin ambiție și energie. Aceste lucruri se vor clarifica în contextul dezbaterilor privind viitorul UE, dar și pe timpul președinției germane de anul viitor”, spune analistul.

Articolul original poate fi accesat la adresa: https://www.libertatea.ro/stiri/ce-urmeaza-dupa-votarea-comisiei-europene-analistul-radu-magdin-romania-trebuie-sa-si-asume-un-rol-mai-mare-in-ue-dar-nu-suntem-pregatiti-pentru-asta-2815632