Iancu Guda: Economistul Iancu Guda a văzut ceva îngrijorător după ce a analizat primele 1000 de companii din România: „Firmele mari se pregătesc de iarnă”

iancu guda - andreearosca.ro

(sursa foto andreearosca.ro)

Iancu Guda a scris recent un articol care m-a făcut extrem de curioasă, despre bilanțul celor mai mari 1.000 de companii românești și brusca lor tendință către conservatorism. Firmele mari, spune concluzia, se pregătesc de „iarnă”: țin de bani, reduc investițiile, își conservă rezultatele în scădere. Analiza are la bază cifrele anului 2018, dar tendința continuă. Și e o concluzie surprinzătoare, într-un peisaj economic destul de vesel.

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot. „De fotbal nu mai am timp, dar continui să merg la înot”. Poate pentru că echilibrul și disciplina sunt foarte importante pentru el.

Este director general Coface Credit Management Services, unde conduce 100 de oameni. Avea 20 de ani când a venit în companie, în 2005, ca ucenic. De zece ani, se ocupă cu evaluarea riscurilor – a întâlnit peste o mie de antreprenori și a analizat peste 170.000 de companii. În 2018, a publicat singura carte care explică, cu date, motivele pentru care afacerile mor. „De ce eșuează companiile” e genul de carte pe care o ții pe birou ca să te ferească de rele. Pe biroul lui și în toată încăperea sunt o groază de cărți. „Cumpăr multe. Primesc cam tot atâtea”.

Pe un alt perete al biroului are o tablă mâzgălită (aparent) cu prea multe cifre. „Predai?” îl întreb, fără să îmi dau seama cum ar putea face asta într-un birou de 10 metri pătrați. „Nu. Lucrăm la un produs nou de analiză cu Asociația”. Conduce Asociația Analiștilor Financiari din România. Scrie constant, predă la Institutul Bancar. Mi-e greu să înțeleg de unde timp pentru toate. Nu știe să explice. „La asta mă pricep, asta îmi place. Când pornesc din pasiune și din plăcerea de a le face, lucrurile vin natural. Pur și simplu nu te simți bine făcând altceva sau nefăcând nimic.”

Lucrează la a doua carte: „Cum reușesc companiile”, 50 de povești de succes, din 50 de sectoare diferite. Evident, va fi plină de analiză financiară, pentru că aceasta este pasiunea despre care vorbește.

Conversația noastră a acoperit și cum reușesc cei care reușesc, și ce se întâmplă cu cei care nu. Mai jos sunt idei esențiale despre momentul pe care-l traversăm:

1. O comunitate de giganți și pitici: cine cât câștigă și cât trăiește în business.

2. Companiile mari se pregătesc de „iarnă”: cifrele lor arată cea mai conservatoare atitudine în zece ani.

3. Trei întrebări esențiale pentru antreprenorii mici: cum prosperi într-o lume a giganților.

4. Erori de gândire care te duc direct în gard: cum gândirea ne joacă feste și ne duce la decizii financiare proaste și, uneori, ruină.

 

Articolul original poate fi accesat la adresa: https://republica.ro/economistul-iancu-guda-a-vazut-ceva-ingrijorator-dupa-ce-a-analizat-primele-1000-de-companii-din-romania