Forumul C.A.E.S.A.R. 2015

În zilele de 17-18 decembrie 2015, a avut loc Forumul CAESAR România în 3D,  desfășurat la Sheraton Bucharest Hotel.

Peste 300 de experți români din țară și din străinătate au introdus în spațiul românesc, prin cadrul oferit de Forumul CAESAR, o viziune integrată, coerentă și completă pentru dezvoltarea României. Pe parcursul a două zile, lideri din mediul public, privat și neguveramental/non-profit, membri ai corpului diplomatic, profesori, antreprenori, jurnaliști şi membri CAESAR din întreaga lume s-au reunit în cadrul a 12 grupuri de expertiză, acoperind domenii strategice pentru dezvoltarea României: Administrație publică; Antreprenoriat și tehnologia informației; Cultură; Dezvoltare urbană și regională; Economie și finanțe – inclusiv agricultură, industrie, comerț, turism; Educație, tineret și sport; Energie și mediu; Justiție și afaceri interne; Lucrări publice și transporturi; Muncă, protecție socială și incluziune; Relații internaționale și securitate națională; Sănătate.

Sesiunea festivă a Forumului CAESAR a inclus intervenții din partea Domnului Consilier Prezidențial Laurențiu Ștefan, care a reiterat colaborarea eficientă cu Fundația CAESAR prin proiectele desfășurate în parteneriat în 2015, și s-a arătat plăcut impresionat de numărul și contribuțiile experților participanți și din partea Excelenței Sale Bogdan Aurescu, fost Ministru al Afacerilor Externe, în mandatul căruia Fundația CAESAR a semnat protocolul de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a vorbit și despre volumul colectiv România în 3D, marcând lansarea acestuia în cadrul Forumului. Contribuțiile din cadrul colecției aparțin unor specialiști consacrați sau în devenire, formați atât în țară, cât și în străinătate, cu experiență și competențe dobândite la cel mai înalt nivel în cadrul domeniilor abordate. Daniel Ioniță, Secretar de Stat pe probleme strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a deschis lucrările grupului de Relații Internaționale și Securitate Națională. Evenimentul a continuat cu o intervenție din partea Domnului Andrei Popescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului iar vineri sesiunea de deschidere i-a avut ca invitați pe Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, și pe Corneliu Vișoianu, fost Consilier al Primului Ministru. Dragos Preda, Vicepreședintele Fundației, a moderat sesiunea de deschidere.

Grupurile de expertiză s-au reunit de mai multe ori în cadrul sesiunilor de lucru pentru a identifica principalele obstacole în domeniul lor și a contura propuneri de soluții viabile care să vină în întâmpinarea acestor obstacole. Câteva exemple de propuneri dezvoltate în cadrul grupurilor de lucru: consiliere vocațională obligatorie pe tot parcursul educațional, reformă curriculară orientată pe competențe transversale, interdisciplinaritate și soft skills, dezvoltarea unei platforme publice online a bunelor practici și inițiative în domeniul educațional și cultural, crearea unui cadru legislativ pentru stimularea sportului de masă, aplicarea unui pachet de măsuri care să stimuleze internaționalizarea universităților și creșterea interdisciplinarității și interconectivității (EDU), înființarea unui teatru pentru rromi care să promoveze cultura acestora (CULT), Sistem IT/sistem de management al informaţiilor: evaluare & transparenţă, analiza costurilor, centrarea pe familie, servicii integrate de asistență (SOC) dezoltarea urbană ca prioritate națională, reformă instituționalizată, dezvoltarea și conectarea principalelor zone urbane (DEZ).

Propunerile dezvoltate în cadrul celor 12 grupuri de lucru se regăsesc în Volumul „România în 3D” ce cuprinde obiective, soluții și pachete complete de politici publice.

Cu o rețea amplă de experți din țară și de peste hotare, Fundația CAESAR oferă un cadru de dialog echidistant și credibil, bazat pe forța ideilor, pe viabilitatea soluțiilor globale în contextul românesc actual, precum și pe necesitatea de a coagula factorii de decizie preocupați de viitorul României în jurul unor priorități strategice.