Conferința „Brexit: Între provocări și oportunități pentru România”

Fundația CAESAR a organizat sâmbătă, 5 noiembrie 2016, la sediul Institutului Cultural Român din Londra, Conferința Brexit: Între provocări și oportunități pentru România”, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor înalți oficiali publici, precum a domnului Dan Mihalache, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a doamnei Anca Dragu, Ministru al Finanțelor Publice și a doamnei Jacqueline Minor, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Londra. La eveniment au fost prezenți și alți înalți reprezentanți ai instituțiilor publice, experți  și cercetători  în domeniul economic, financiar, legal și al afacerilor europene, reprezentanți ai comunitătilor românești și ai societătii civile din Marea Britanie, precum și reprezentanți ai mediului privat. Conferința a fost moderată de Cristina Buzașu, coordonator al Fundației CAESAR Marea Britanie și s-a bucurat de un real succes, având peste 80 de participanți.

Conferința a abordat tema impactului Brexit asupra României și a relațiilor sale bilaterale cu Marea Britanie. În baza unei analize riguroase a scenariilor posible, conferința și-a propus să identifice și să recomande principalele căi de acțiune în ceea ce privește poziționarea României, atât din punct de vedere economic în relațiile bilaterale cu Marea Britanie, cât și la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE. În acest sens, Brexit poate reprezenta o oportunitate pentru ca România să devină un jucător regional important în aceste negocieri. Nu în ultimul rând, având în vedere numărul mare al cetățenilor români cu reședința sau domiciliul în Marea Britanie, protecția statutului acestora în ceea ce privește dreptul la muncă și liberă circulație este foarte importantă.

 

Conferința a fost structurată în jurul a trei paneluri:

  1. Oportunități și provocări pentru relațiile economice româno-britanice;
  2. Recomandări privind poziționarea României în negocierile la nivelul UE;
  3. Statutul cetățenilor români în Marea Britanie.

În perioada imediat următoare, Fundația CAESAR va demara un amplu proces de consultare cu reprezentanți ai diasporei românești din Marea Britanie și cu experți în domenii relevante. Ideile și propunerile avansate vor constitui un cadru pentru continuarea dialogului și vor duce la elaborarea unui raport cu propuneri și direcții de acțiune concrete, ce urmează a fi prezentate public în prima parte a anului 2016.

CONTACT

Alexandru Cosmin BUTEICĂ

Președinte Fundația CAESAR

cosmin.buteica@fundatiacaesar.ro

Cristina BUZASU

Coordonator Marea Britanie

cristina.buzasu@fundatiacaesar.ro

Fundația CAESAR este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.

Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.