Ovidiu Văduvescu

Posted on December 4, 2015 by administrator

Ovidiu VaduvescuInternational Astronomer,
Isaac Newton Group (La Palma, Canary Islands)

Domeniu principal de expertiză: Știință și Tehnologie

Ovidiu a devenit pasionat de astronomie din adolescenta, pe vremea cand TVR difuza ca prin minune celebrul serial “Cosmos” al lui Carl Sagan. Plin de sperante dupa Revolutie, absolvent in matematica al Universitatii din Craiova, Ovidiu si-a inceput cariera in 1991 la Institutul Astronomic al Academiei Romane din Bucuresti, completandu-si ulterior la Universitatea din Cluj-Napoca primul sau doctorat in astronomie. Intrucat salariul “academic” nu-i mai ajungea nici macar pentru plata unei singure camere cu chirie in scumpa noastra capitala, dupa 30 de ani Ovidiu a emigrat in Canada, unde in primii ani a fost programator, dupa care s-a intors la studii, al doilea doctorat in astrofizica la Universitatea York din Toronto. Datorita carierei de astronom, pasii i-au fost purtati ca post-doc in 2006 in Africa de Sud, apoi ca post-doc si profesor in 2007-2008 in Chile, pentru ca in 2009 sa se “stabileasca” in La Palma, Insulele Canare (Spania), ca astronom al observatorului international ING (UK+NL+SP). In cei peste 18 ani de cand a emigrat din Romania, Ovidiu a continuat sa spere si sa activeze pentru tara sa natala, colaborind cu succes in multe proiecte de cercetare, educatie, popularizare si astro-turism, impreuna cu astronomii amatori si studenti din Romania, gratie internetului! Alaturi de cercetare, Ovidiu mai detine experienta part-time ca profesor in Romania, Canada si Chile, iar cel mai mare vis romanesc al lui ramane un telescop national romanesc amplasat intr-un observator international cu conditii de top!

Politică Internă: Educație | Infrastructură | Turism
Relații Externe: Cooperare Regională | Organizații Internaționale | Cooperare pentru Dezvoltare
Știință și Tehnologie: Tehnologiile Informației și ale Comunicării | Materiale, Fizică și Nanoștiințe
Alte domenii: Explorare Spațială, Securitate Spațială