Liviu Aurelian Bota

Posted on May 14, 2014 by administrator

Liviu BotaPresident – Board of Directors,
Black Sea University Foundation (FUMN)

Domeniu principal de expertiză: Relații Externe

În perioada 1999-2007 a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant permanent al României la Organizaţiile Internaţionale din Viena.I în această calitate a prezidat Consiliul Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în anul 2001; a fost Preşedintele Grupului pentru Reforma OSCE (2004), Preşedinte al Grupului care a elaborat planul de acţiune pentru îmbunătăţirea situaţiei populaţiei Roma-Sinti în regiunea OSCE (2003); Preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a experienţelor nucleare-CTBTO (2002); Preşedinte al Grupului statelor francofone în Viena. În perioada 1971-1999 a fost în serviciul Organizaţiei Naţiunilor Unite: a fost Reprezentant Special al Secretarului General al ONU pentru Georgia si Şef al Misiunii de Observatori ai ONU în Georgia- UNOMIG (1995-1999), Sef al Misiunii ONU de observatori in Tadjikistan – UNMOT (1993-91995), Consilier superior al Reprezentantului special al Secretarului General al ONU in Somalia – UNOSOM (1992), Consilier superior al Secretarului general adjunct al ONU pentru Drepturile Omului (1998-1992). A fost primul Director al Institutului ONU pentru Cercetari de Dezarmare (UNIDIR) in Geneva (1980-1987); a fost consilier politic superior la Centrul ONU pentru Dezarmare din New York (1973-1080). In perioada decembrie 1985-februarie1988 a fost impiedicat de regimul de la Bucuresti sa isi exercite functiunile in cadrul ONU, fiind retinut abuziv, din motive politice, in Romania. A fost membru al Misiunii Permanente al Romaniei la Natiunilor Unite din New-York (1963-1967). Decorat cu Ordinul Meritul Diplomatic in grad de Mare Ofiter (2007), Ordinul National Serviciu Credincios in grad de Mare Ofiter (2000),Ordinul National DUSTI al Republicii Tadjikistan (2005), Ordinul National Legiunea de Onoare al Republicii Franceze in grad de Ofiter (2009), precum si Medalia OSCE “Bene Merenti ad OSCE” (2002). Autor al unor lucrari in domeniile dezarmarii si securitatii internationale, spatiului extra-atmosferic, draptului international public, drepturilor omului, operatiunilor internationale de mentinere a pacii . Este absolvent al Institutului de Relatii Internationale din Moscova – MGIMO.

Relații Externe: Securitate Internațională | Organizații Internaționale | Drept Internațional Public
Alte domenii: Tehnologie Nucleară și Dezarmament Nuclear | Explorare Spațială, Securitate Spațială
Expertiză Regională: Europa | Europa de Est | Federația Rusă | Statele Unite ale Americii | Asia Centrală și de Sud | Țările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China)