Dumitru Popescu

ARCA SPACE Corporation

Domeniu principal de expertiză: Știință și Tehnologie

Biografie Dumitru Popescu

Născut pe 2 Ianuarie 1977, în Rm. Vâlcea.
În 1997 este admis la Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Inginerie Aerospaţială şi la Facultatea de Teologie din cadrul ULBS.
În anul 2000 înscrie ARCA în competiţia americană de astronautică Ansari X Prize, care oferea un premiu de 10 milioane $ primei echipe care din fonduri private construia o navă cosmică capabilă să transporte trei cosmonauți în zbor suborbital.
În anul 2004 lansează cu succes prima racheta 100% românească, Demonstrator 2B, din Poligonul Forțelor Aeriene de la Capu Midia. Este primul succes major al ARCA și unul din evenimentele importante ale competiției Ansari X Prize.
Între anii 2010-2012, lansează în stratosferă prima rachetă spațială românească, Helen 2, la altitudinea de 40 km și o serie de experimente stratosferice cu destinație specială.
În 2011, demarează construcția motorului rachetă Executor și a rachetei orbitale Haas 2C, un lansator în greutate de 16 tone.
În 2012, coordonează echipa care câștigă un contract de un milion de euro pentru programul ExoMars High Altitude Drop Test al Agenției Spațiale Europene. Programul este destinat testării sistemului de parașute pentru nava cosmică ExoMars care va fi lansată de la Baikonur, în 2016 cu o rachetă Proton.
În 2013 lansează programul aeronavei fără pilot Air Strato, primul produs comercial al ARCA.
În 2014 înființează în SUA, ARCA SPACE CORPORATION, o companie care produce și comercializează aeronava Air Strato și racheta Haas 2C.

Economie și Comerț: Industrie | Mediu de Afaceri și Antreprenoriat
Relații Externe: Cooperare Regională | Cooperare pentru Dezvoltare